Architectuur Oostelijk havengebied

Een wandeling over het Java- en KNSM- eiland, Sporenburg en Borneo aan het IJ

De plannen voor bebouwing op de oostelijke haveneilanden ontstonden eind jaren tachtig van de vorige eeuw. Sjoerd Soeters ontwierp het masterplan voor het Java eiland en Jo Coenen voor het KNSM eiland. Op het Java eiland is slechts één voormalig havengebouw blijven staan. Jo Coenen heeft er voor gekozen om moderne gebouwen te combineren met meer authentieke objecten en havengebouwen die dateren uit de bloeiperiode van de KNSM. Laat u verrassen in leuke straatjes op deze eilanden met zoveel verscheidenheid aan laag- en hoogbouw, kantoren en openbare gebouwen met speelse details.

1 thought on “Architectuur Oostelijk havengebied

  1. Met een klein, in de ontwikkeling en bouw werkend, gezelschap zijn wij onder de zeer enthousiaste begeleiding van Wieske, door het Oostelijk Havengebied gefietst. Onze start was vanuit het Lloyd Hotel (ook wel bekend als het landverhuizershotel). We hebben veel gezien, waar onder de VOCkade, de Oosterkerk, het Scheepvaartmuseum, Arcam, het Oosterdok, Java-, KNSM- en Borneo eiland en via de Piet Heinkade weer terug.

    Tijdens de fietstocht, op toepasselijke (oude) Amsterdamse fietsen, hebben we letterlijk en figuurlijk stilgestaan bij de geschiedenis en architectuur van de bewuste plekken in Amsterdam.

    Wij hebben er van genoten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *